21 Aralık 2022 Çarşamba

21 Aralık Çarşamba

 * Dün gece uyuduğumda o kadar erkendi ki, gecenin bir vakti uyandığımda nerdeyse uykumu almış gibi hissettim.  Oysa, tekrar uyusam çok güzel olurdu, olamadı. Kitap dinleyeyim bari dedim, ahan da  Murakami yepisyeni bir öykü kitabı yazmamış mı? Kitap 2020 Temmuz'unda Japonya'da 2021 Kasım'ında Türkiye'de yayımlanmamış mı?   Kasım 2022'den beri sesli kitap olarak emre amade. 
Sanırım ben Murakami öykülerini romanlarından daha çok seviyorum. Romanlardaki o dallı budaklı, uzayan genişleyen dağılan anlatımdan farklı olarak öykülerindeki kısaca hikaye etme ayrıntıda boğulmama hali bana daha cazip geliyor.
Şimdiye dek dinlediklerimden  ünlü cazcı Charlie Parker'ı eksenine alan 3. hikayeye bayıldım. Öyküde adı geçen müzik parçalarından Corcovado'nun Astrud Gilberto tarafından yorumlanan bir versiyonunu buraya ekleyeyim. 

** Yıl sonu dökümü yapan pek çok digital platform gibi MUBİ de  seyrettiğim filmler listesini hatırlatmış bana. Yayında olan 2270 filmden 24 tanesini izlemişim 2022'de.  
Bu sene okuduğum kitapların yanı sıra seyrettiğim filmleri de yazmıştım. Neden? Çünkü hatırlayabileyim.
Diziler de dahil 72 adet saydım, hiç fena değil bence. 
Seneye dizileri ayrı listeye yazayım bari.

*** Geldik 21 Aralık'a yani kış gün dönümüne. Bu gece 00:47'de  (22 Aralık'ın ilk saatlerinde) güneş ışınları kuzey yarım küreye en yatay durumda yansıyacak. Bknz, bilimsel açıklaması.  
Bence bundan sonrası yokuş aşağı, günler uzamaya başlayacak, gün geçtikçe güneş sabahları daha erken doğacak, fikri bile gülümsetiyor insanı. 



Dip Not:
2018'de Ankara'ya kızıma gitmişim, tam da bu günlerde,
Kış gündönümünde Ankara güneşi böyle ışıklı batmış,

2 yorum:

  1. Pek bilinmez ama Ankara güneşi genelde çok güzel batar. Özellikle İncek tarafından pek fazla yüksek bina olmadığı için de çok güzel görünür. 17 yıl önce annem hastanede yatarken pencereden Ankara Kalesi ve ardından da şahane gün batımları görünürdü ama benim kafa o kadar annemle doluydu ki tek bir kare bile çekmemişim. Hoş o zaman şimdiki gibi güzel çeken cep telefonları yoktu.
    Ekmekcim, ben de dün çok yorgundum erken yattım, sabahın 4 ünde de hortladım resmen. Ne olacak bizim halimiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off! Bilmezmiyim? Çocukluğumda teyzemin Büklüm Sokak'taki evinin terasında seyrederdim; kıpkırmızı tekerlek gibi olurdu. Bozkırın gün batımları pek ışıklıdır, güzeldir. :)
      Sonra kızımın evi 100. Yıl Mahallesi'nin yüksek apartmanlarında olduğunda ve günbatısına baktığında da fotoğraftaki gibi güzel seyirlerin anısı kaldı. :)
      Uykusuzluk en az haftada bir yokluyor Leylağım, yapacak bir şey yok gibi...

      Sil

Hoşgeldiniz!