22 Kasım 2022 Salı

22 Kasım Salı

 * Bugünün olayı, küçük dayımın Malatya usulü mumbar dolması yapması ve üşenmeyip anneme getirmesiydi. 
Bizimkilerin böyle memleket yemekleri yeme ritüelleri vardır. Mesela, senede bir defa yapılan bir yemek için, kardeşlerin hepsi o yemeğin sofrasında bir araya gelir, anneleri o yemeği nasıl yapar ve servis ederdi konuşulur. Bu defa da büyük dayım da anneme geldi, kadro az eksikle tamamlandı, ben sofrayı hazırladım. Dediler ki, mumbar piştikten sonra annemiz tereyağında şöyle biraz çevirir sonra servis ederdi. Ben de tarif üzerine yemeği istedikleri şekilde ısıttım ve servis ettim. Sanırım, memnun oldular, afiyetle yediler.

**  Akşamüstü misafirler gittikten sonra, yine kızımla bazı işlerin peşine düştük. Bir kaç seyahatte ağır eşya taşımaktan yamulan bavulun tekerleklerini onarıma vermiştim. Bugün onu alırken kızım botlarına bakım yaptırmak istedi. Ayakkabı tamircisi botu eline alınca dedi ki, bunun neresine bakım yapayım, tabanı yarılmış bunun! Hem de iki taban birden ve bir tanesi iki yerden. Çiçeğim de diyor ki, tevekkeli değil son defa ormanda bisiklete bindikten sonra yürürken ayağım ıslandı gibi gelmişti de anlam verememiştim! Haa, sanmayın ki, bu olaydan sonra botu attı bizimki! Bağcıklarını değiştirdi, ayağımda paralanana dek giyer sonra atarım dedi. Bakalım ne zaman atacak?

*** Bu sabah erken uyanmış sakin sakin dinleyecek bir müzik bulmuşum. Sonra yağmur başladı, yağmur sesini özlemişim,  onu dinledim bir süre. 
Sabah musikim burada, dinlemek isterseniz. 




Dip Not:
Kahve fincanında benim gördüğüm Bremen Mızıkacılarını siz de görüyor musunuz, merak ettim. 

8 yorum:

  1. Evet, piştikten sonra tereyağında çevrilmeyen mumbar bizden değildir:)

    Biz ona çocukluktan beri bumbar deriz, gerçi tereyağında çevrilmese de kendisi candır fakat evimizdeki ustaları ne yazık ki artık yoklardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında biz de bumbar derdik, fakat son zamanlarda genel eğilim mumbar demek yönünde imiş. Çünkü daha doğru bir söyleniş imiş.
      Bizdeki ustalar da iyice azaldı, yeniler öğrenmeye eskilerin yerini doldurmaya çalışıyor. :)

      Sil
  2. Bremen mızıkacıları belli resmen:)) Mumbar hiç yemedim afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mumbar oldukça yerel bir yemek, özellikle doğu ve güneydoğu Anadoluda yapılır, yenilir. :Kısmet olur yerseniz beğenirsiniz, sanırım. Emekli bir yemektir. :)

      Sil
  3. mumbar tereyağında çevrilir ama :)annem çok eskiden yapardı anneannemden aldığı elle ama çooook uzun zamandır yok öyle lezzetler...

    horoz net ama diğerleri hayal gücümüze kalmış sanırım değil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte, biz de ayda yılda bir denk gelir, bir cengaver yaparsa yiyebiliyoruz. :)
      Evet, hayal gücü önemli. :))

      Sil

Hoşgeldiniz!