25 Eylül 2021 Cumartesi

25 Eylül Cumartesi

 Gece üzerine battaniye çekerek uyunan geceler geldi, kesin bilgi; mutluyum.

* Sabah, cumartesi günü için erkence bir saatte bize yakın hastaneye gittik, annemle. Yakın filan ama, yaşlı insanlar için o saatte yürümek zor iş, oğlum arabayla bırakıverdi bizi. 
Bir süredir, annem ilaç içerken yutmakta sıkıntı çekiyor. On gündür bu sıkıntı yemek yedikten sonrası için de rahatsız etmeye başladı. Annemi her zaman takip eden dahiliye uzmanına gidip, görüş alıp ne yapacağımızı öğrenmek istedik. Muayene sonrasında, gitmişken tahlil için kan verildi, ultrasonagrafi için akşamüstüne randevu alındı. Bakalım, pazartesi sonuçlarla birlikte gastrolog görüşü alınacak, umarım geçici bir rahatsızlıktır.

** Bugün hastanede sıra beklerken, telefondaki fotoğraflarımı karıştırıyordum, 2017 yılında fotoğrafını çektiğim bir kitap sayfası çıktı önüme. Çok tanıdık bir metin. Neydi bu derken, blogda 2017 Eylül'de yazdığım bir kitap yazısında cevabı buldum. Japon kadın yazar Sei Şonagon'un Yastıkname isimli kitabı. Metin şöyle: 

"44. Birbirleriyle Kıyaslanamayacak Şeyler

Yazla kış. Geceyle gündüz. Yağmur ile güneş ışını. Gençlikle yaşlılık. Sevinç ile öfke. Siyahla beyaz. Sevgiyle nefret. Küçük civit fidanı ile filkulağı. Yağmurla sis.
İnsan birini sevmez oldu mu başka biri haline geldiğini zanneder, halbuki hâlâ aynı kişidir.
Yaprak dökmeyen bitkilerle dolu bir bahçede bütün kargalar uykuda. Sonra, gecenin bir yarısında, bir ağaçtaki kargalar aniden uyanıp telaşla kanat çırpmaya başlıyor. Huzursuzlukları diğer ağaçlara da yayılıyor ve çok geçmeden bütün kuşlar uykularından sıçrayıp panikle gaklıyor. Aynı kargaların gündüzki hallerinden ne kadar farklı!"
Sf. 97


*** Bu akşama tavuk suyuna tirit yaptım; haşlanmış ve didilmiş tavuk eti, bir avuç kadar pirinç, çok az biber ve domates salçası, istenirse küçük bir soğan. Piştikten sonra ocağı kapatmadan yarım limon ve bir yumurta sarısıyla terbiye, üstüne de bir tutam minik kıyılmış maydanoz.
Şifalı çorbadır, afiyet olsun.


Dip Notsuz:
Bugün de böyle olsun, değil mi?



12 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun, ben de merak ettim, bakalım ne diyecek doktor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Serpilciğim. :)
      Yarın öğreneceğiz umarım. :)

      Sil
  2. geçmiş olsun annene.
    tirit sözcüğünü ben "sade suya tirit" olarak bilirdim, çorba olduğu aşikardı ama hiçbir tarifte rastlamamıştım. Burda görünce hoşuma gitti. Deniyeceğim. Güzel bir çorbaya benziyor. Ve sonbahar ve çorba ne de uyumlu bir ikili.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Joe'cuğum. :)

      Bu çorba bizim evin hasta çorbasıdır, içen iyileşir. :)
      Hava serinleyince insanın canı, hemen iç ısıtacak çorbayı çekiyor, gerçekten.

      Sil
  3. Geçmiş olsun annenize...

    Battaniye işine pek sevinmesek şimdilik derim, Sevgili Okul Arkadaşım.:)

    Sonra eski yazıya gittim, onu görünce gözüm başka bir şey görmez. Doğunun Limanları. Daha önce söz etmişimdir belki, enn kitaplarımdan biridir, çok severek okumuştum, sonra düşünmüştüm; belki de kitapların okurlarla buluşma dönemleri önemli, aynı kitaplar başka zamanlarda okunsa nasıl olur aynı okurun fikirleri acaba, diye düşünmüştüm o zaman. Bunu öğrenmenin de bir yolu yok işte:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Okul Arkadaşım, öncelikle teşekkür ederim. :)
      Battaniyeciyim ben, sadece sonbaharda değil, kışın da battaniye örtüyorum, yorgan kullanınca sıcak geliyor, uyuyamıyorum. :)

      Doğu'nun Limanları benim de sevdiğim, adeta içine düşerek, yaşayarak okuduğum bir romandı.
      Kitabı okuduğumuz zamanki ruh hallerimiz gerçekten önemli, bazen o kitaba tutulmamamıza neden oluyor, bazen de bir türlü içine giremiyoruz.
      Bunu öğrenmeyi denemenin yolu, belki de aradan zaman geçince bir kez daha aynı kitabı okumak olabilir.(mi?)

      Sil
    2. Sevgili Okul Arkadaşım,

      Aynı kitabı tekrar okumak en beceremediğim şey, sevmem de, denesem vazgeçerim çünkü daha çok kitapla tanışmak varken diye düşünürüm hemen:)

      Sil
    3. Sevdiğim bir kitabı -her zaman değil, bazen- aradan zaman geçince tekrar okuyorum Sevgili Okul Arkadaşım.
      Bu biraz da şiir okumak gibi, sevdiğim satırları okuyarak, hatırlamak gibi. Hafızama sığdıramadıklarımı okuyunca tekrar canlandırmak gibi. :)

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimi iletiyorum. :)

      Sil
  5. anneciğine geçmiş olsun canımcım. dilerim geçici bir seydir de sizi uzmeden hallolur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Şulem. :)
      Yarını da atlatınca anlayacağız sanırım.

      Sil

Hoşgeldiniz!