27 Temmuz 2024 Cumartesi

27 Temmuz Cumartesi

Dün gece dört saat boyunca, neredeyse gözümü ayırmadan  (kıymetli ulusal yayın kuruluşumuzun kendince bir sebeple yarım saat kadar yayını naklen yayınlamayı durdurması dışında) 2024 Paris Olimpiyat Oyunları açılış törenini seyrettim. Böylece, ilk kez stadyum dışındaki alanlarda yapılan bir açılış töreni izlemiş oldum.  

Tören bütünüyle Fransız kültürüne adanmıştı; Fransız olan, Fransa'dan dünyaya yayılan her şeyin öne çıkarılması, değer verilmesi, yüceltilmesi üzerine kuruluydu ve çok etkileyiciydi. 
Neredeyse tüm tören yağmur altında geçtikten sonra, yağmur durdu. Son sahnede, Olimpiyat ateşi havalanan bir balon şeklinde yandıktan bir an sonra, Eyfel Kulesinin 1. katında Edith Piaf'ın ünlü şarkısı  L'Hymne à L'Amour'u  Céline Dion söylemeye başladı. Performansı merakla beklenen şarkıyı dinlemek  tüm törenin son zirvesiydi.

Burada, törenin son dakikaları var, meşalenin getirilmesi, ateşin yakılması, balonun havalanması, Céline'in şarkı söylemesi; unutulmaz anlar...



Televizyonun karşısında heyecanla hop oturup kalkarken, bu fotoğrafları çekebilmiş olmama hayret ettim, sonradan. Solda, Montgolfier kardeşlerin ilk balonuyla aynı yerden havalanan olimpiyat ateşi, sağ yukarıda olimpiyat halkalı Eyfel kulesi, aşağıda o halkaların hemen altında şarkısını söyleyen C.D. 

6 yorum:

  1. Gerçekten itibardan tasarruf etmemişler:) Bizde çok beğendik böyle bir organizasyon zor iş, çok çalışmışlar. Yağmur altında yerinde izleyenler memnun olmamışsa da biz TV karşısında memnun kaldık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nehirdeki geçişi bir senedir prova ediyorlarmış diye duydum. Çok çalışılmış olduğu belli oluyordu, yağmura rağmen tıkır tıkır işledi. :)
      Biz bütününü gördüğümüz için şanslıydık. :)

      Sil
  2. Biz de eşimle açıp açıp seyrediyoruz olimpiyatları, Türkiye
    ekranda olunca yüreğimiz ağızda oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? İnsan ilgilenmediği bir spor dalı olsa bile heyecanlanıyor. Yarın voleybol başlıyor, heyecanla bekliyorum. :)

      Sil
  3. Töreni izlemedim ama peşi sıra gelen tepkileri okumadan edemedim tabii :)
    Bugün okçuluk milli takımımız bronz madalya kazanmış, kızlar da kazanmış ki daha ne isteriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fena gitmiyor sporcular, her gün güzel bir haber geliyor. :)

      Sil

Hoşgeldiniz!