Bugün hava yine sürprizliydi. Sabah kapkara bulutlar ve geceden devam eden lodos fırtınasının camlardaki uğultusuyla başladı. Öğlenden itibaren güneş bulutların arasından yüzünü gösterdi, hatta akşamüstü epey parladı.
Bu kış bir kaç defadır Selanik usulü pırasalı börek yapıyorum. Aslında börek olarak anılıyor ya daha çok unu biraz fazla kek gibi oluyor. Her defasında bir şeyleri farklı yaptığım için aslına ne kadar benziyor bilemiyorum ama her defasında güzel bir lezzet oluyor.
Temel malzeme bir kilo ince kıyılmış pırasa. (Bazı tariflerde ince kıyılmış, biraz tuzla ovulmuş, bazı tariflerde ince doğranıp biraz sotelenmiş hali öneriliyor.)
Diğer malzemeler şöyle:
Bir su bardağı rendelenmiş peynir (Beyaz peynirli, kaşarlı ve lorlu yaptım, hepsi de yakıştı.)
Bir su bardağı yoğurt (Bugün sos için kullanılan krema koydum.)
Üç yumurta
Bir miktar zeytinyağı (Genellikle üzerine susam ve çörek otuyla birlikte sürüyorum.)
Bir su bardağı mısır unu
Bir su bardağı beyaz un
Bir paket kabartma tozu
Tatlandırmak için istediğiniz çeşit baharat ( Toz kırmızı biber, karabiber gibi)
Yapılışı klasik kek gibi; yumurtaları çırp, yoğurt ekle, peynir ekle, unları ekle, karıştır, tepsiye dök, üzerini düzle, 180 derecede pişir.
Gelecek defa pırasayı ince kıyıp çiğden koymayı deneyeceğim.
Ben de buna benzer bir tarifi geçen gün tavada yaptım, soteleyerek ve biraz havuç da ekleyerek. Tavanın altına yağlı kağıt koyup kısık ateşte pişirdim, gerçekten nefis oldu. Pırasa pırasa olalı böyle lezzetli olmamıştı :) Elinize sağlık
YanıtlaSilTava böreği gibi yapmak da iyi fikir, sanki daha pratik olmuş. Elinize sağlık, afiyet olsun. :)
Silay biz de pek seviyoruz bu çöreği :) ellerine sağlık şekerparem. bu arada, ben çiğ pırasa ile yapıyorum, öneririm :)
YanıtlaSilHah bak, çörek demek de iyi fikir, zira börek de değil, daha çok kekimsi bir yandan kabarık ve puf puf değil. Gelecek defa çiğ pırasayla yapacağım kesinleşti. :)
Sil