31 Ağustos 2023 Perşembe

31 Ağustos Perşembe

Takvime bakarsak, uzun ve iki dolunaylı Ağustos ayının sonuna geldik. 
Bu sene bir kez ayın başında ikinci kez ayın sonunda dolunay olunca öğrendim, bu dolunay halinin ikincisine mavi ay derlermiş. 
Bakınız haberden bir paragraf şöyle:
"Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor. Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor."
Dün gözlemlenen süper mavi ay en son 2009 yılında Aralık ayında gözlenmiş. 
Haa bir de, eski insanlar her ayın dolunayına senenin zamanı ve mevsimin özelliğiyle uyumlu farklı isimler verirlermiş. Meraklısı için o bilgi de şurada. 

Hava yine sıcak! 
Biliyorum, bu ilginç bir haber değil artık. Fakat, sanırım hatırladığım, istikrarlı olarak üst üste en sıcak günlerle dolu Ağustos oldu -şimdilik- bu sonuncusu. 
Yıllardır bildiğim "yaz depresyonu" gerçeği -sıcak yaz aylarında, uyuşuk ve aklı çalışmayan bir insan haline geliyorum- bu defa günlük hayata damgasını vurdu. 
Kendimden sıkıldım, o kadarını söyleyeyim.
Haydi bir çaba daha, biraz müzik dinleyelim, eskilerden sevdiğimiz hoş bir melodi, yeni yorumuyla burada. 



Ayın son gününün fotosu ayın ilk gününden geliyor,
Sahilde martı, gökyüzünde bulutlar...

6 yorum:

  1. Ben dün akşam bilmeden Mavi Ay'ın fotoğrafını çekmişim demek ki Sevgili Okul Arkadaşım, bugün sözde bir yazı yazacaktım ve o fotoğrafı kullanacak ama mavi ay olduğunu bilmediğim için altını çizemeyecektim. Yarın yazarsam ki yarın başka bir yazı muhtemelen, bir sonraki gün fotoğrafı gururla sunabileceğim şimdi. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu dolunayda açık havada bulunamadım, balkondan gördüğüm kadarıyla yetindim. Eminim sizin gördüğünüz ve bize göstereceğiniz Mavi Ay olabildiğince parlaktı Sevgili Okul Arkadaşım. :)

      Sil
  2. ben de dün dolunayı fotoğraflamaya çalıştım ama gerçeği kadar güzel ve etkileyici olmadı tabii :( sıcaktan ve yazdan bunalanlar kulübü kuracağız bir gün seninle şekerim. bir sürü üye bulacağımıza eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taa taammm! Artık geceler serinledi, günler o kadar da deli değil. Yaşasın yazsonu. :))

      Sil
  3. Fotoğrafı büyütüp uzun uzun baktım... Dingin ve mavi... Ayı da öyle seyrettim uzun uzun... Neden öyle adlandırıldığını bilmiyordum doğrusu. Sanıyorum ki dünyaya daha yakın olduğu için büyük ve biz öyle algılıyoruz rengini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu fotoğrafta gördüğüm ışık kırılmalarını çok seviyorum. Başka gözlerin de onu görmesi ne hoş bir duygu. :)

      Sil

Hoşgeldiniz!