8 Aralık 2023 Cuma

8 Aralık Cuma

Yine A. Zambra'nın "Okumamak'ını dinlerken yeni keşifler yaptım, aa öyle miymiş, ne ilginç dedim. Böyle iki günde bir Zambra demeye devam edersem, ne Zambra imiş diyeceksiniz sonunda! 
Haksızsınız diyemem, dünyanın öte ucundaki Şili'den bir şair/yazar, çoğunun isimlerini ilk kez duyduğum Şilili, Güney Amerikalı yazarları anlatıyor, belki hayatımda görmeyeceğim kitaplardan söz ediyor. Bu durumda ne anlayacağım anlatılanlardan? 
Tam olarak öyle değil, o kadar evrensel değerlerden, insan hallerinden, temelde dünyanın o kısmını da etkileyen Avrupa kültürü kaynaklarından söz ediliyor olunca, birden bire uzaklar yakın oluveriyor.

Bu defa merakımı çeken ilk kişi ölümü üzerine kendisiyle yaptığı eski bir görüşmeyi anlattığı Nicanor Parra oldu. Meğer Nicanor Parra hem matematikçi, hem şair imiş ve kendi adıyla anılan karşışiir akımının öncüsü imiş. 1914 doğumlu Nicanor Parra 104 yaşında ölmüş ve Şili, Güney Amerika ve İspanya'da bir çok ödüle layık görülmüş. 
Parra sekiz çocuklu bir ailede büyümüş ve aile bireylerinin pek çoğu Şili'de tanınan bilinen değerli sanatçılar imiş. Bu sanatçılardan birisini eminim siz de tanıyacaksınız, en azından çok bilinen sevilen şarkısını dinlemiş olmalısınız. İşte, Gracias a la Vida şarkısının bestecisi Violeta Parra, o sekiz kardeşten birisi. 

Bugün hava soğuktu, sabah yağmur vardı, öğlene doğru güneş bir göz kırptı, ardından rüzgar sert ve soğuk esmeye başladı, günün çoğunluğu havada uçuşan su zerrecikleriyle geçti.
Sokaklar dökülmüş sarı yapraklarla doluydu, ağaçlardan su çekilmesi mevsimi gelmiş olmalı.
Hava soğuk olduğundan mıdır nedir, pazarda yer yer boşluklar vardı, satıcıların bazısı tezgah açmamıştı.
Balıkçının tezgahına bakarsak, palamut, lüfer kaçmış gibi duruyor. İyi ki cefakar vefakar hamsi, istavrit var.


İş Sanat Resim heykel Müzesini gezmeye devam ediyoruz,
"Rakipler" isimli bu tablo Abdülmecit Efendi'nin eseri,
 

6 yorum:

  1. Zambra' bende Storytel sayesinde keşfetmiştim. Eve dönmenin yollarını çok sevmiştim. Bir insanın hem matematikçi hem şair olması ne manidar. İkisini ayrı köşelerde konumlandırıyoruz. Oysa bir insanda vücut bulabiliyorlarmış demek ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyorlar ki, zeki insanın yetenekleri çok boyutlu olur. O nedenle matematik zekası olan bir kişinin aynı zamanda müzik ve edebiyatta da başarılı olabilmesi ilgi alanını geliştirmesiyle mümkündür. :)

      Sil
  2. Şarkıyı bu kadar sev, defalarca dinle ama bestecisini bilme, yuhh bana dedim Sevgili Okul Arkadaşım. Öğrenmemek ayıpın bir örneği olarak teşekkür ederim size:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk görünce şaşırdım Sevgili Okul Arkadaşım, kendinize kızmayın derim. Zira şarkıyı yorumlayan ve bizim en çok onlardan dinlediğimiz Mercedes Sosa ve Joan Baez öyle müthiş yorumcular ki başka bir sanatçı insanın aklına bile gelmiyor, sanırım. :)

      Sil
  3. biz de iki haftadır hamsiye vurduk kendimizi, ki kendisi en sevdiğim balıklarda üst sıradadır her zaman :)
    Gracias a la Vida ne şahane bir şarkıdır ve kesinlikle haklısın, müthiş yorumcular nedeniyle, bestecisine falan hiç takılmamışız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamsi candır! Aklıma düştü, annenin pazılı tarifini mi yapsam gelecek defa? :))

      Sil

Hoşgeldiniz!