16 Temmuz 2024 Salı

16 Temmuz Salı

 Mahalledeki yürüyüşlerden yeni keşiflerimi not edeyim. 
Önce bir sokak adı : Sıtma Pınarı. 
Aslında ana-baba memleketim Malatya'da bu isimde bir mahalle olduğunu büyüklerden duymuştum. Derler ki -eskiden sıtma hastalığı yaygınken- sıtma pınarından kaynayan su içildiğinde, hastalık geçer insanlar şifa bulurmuş.
Bizim mahalledeki sıtma pınarı isimli sokakta, eskiden bir pınar olduğunu düşünüyorum. Acaba, bu su da şifalı mıydı?

Bizden biraz yukarıda bir tür İtalyan çibürekçisi açılmış, panzarotti yapıp satıyorlarmış. Meğer, bu yeni ağzımıza layık keşif yiyeceği yapan başka yerler de varmış, bizim mahalledeki tek değilmiş. 
Panzarotti hakkında bilgi şu:
 "İtalya'nın güneyinde ve orta kısmından çıkmış olan calzone benzeri bir hamur işidir. Panzerottonun içi domates ve mozarella ile doldurulur. Hamurun nemden yırtılmasını önlemek amacıyla domates kurutulmuş ve kabuksuz olarak tercih edilir. Hamsi ve soğan da dolgu olarak kullanılabilir."
Bizde içini tavuklu ya da etli de yapıyorlarmış. 
Bakalım sırada merak salacağımız hangi mutfak var?



Sabah pilatese gitmiştim, sıcak henüz tam bastırmamıştı. 
Dönerken güneş ışınları amansız oklarını savurmaya başlamıştı. 
Bir durak bile olsa kârdır dedim, Erenköy'den trene bindim, Suadiye'de indim.
İşte bindiğim o trenin grafitili bir vagonu, durmadan az önce...

13 yorum:

  1. Panzarotti Pavarotti'nin börek olan akrabası sanırım :) Saçmalardan seçmeler yaptım, sıcakta espri ancak bu kadar oluyor. Tadına bakarsın bilgi ver Ekmekçim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak öyle Leylakcığım. :))
      Sen böyle yazınca merak buyurdum, Pavarotti nereli diye baktım, Modena'lı imiş, İtalya'nın kuzeyinden, oysa ben ona Napolili olmayı yakıştırmıştım. :))
      Şu sıcaklar geçsin inşallah, yemek yiyecek halimiz olunca tadına bakıciiz. :)

      Sil
  2. bizim sokağın başında da açıldı panzarottici :) bir gün birlikte deneyelim. ben daha yemedim zira.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya benle deneyin benleeee lütfeeeeen baş ekmekçi benim lütfeeeeen neydi o padişah yemeden önce tadanların adı, heh ondanınız olayım ben priz sizde şişkinlik falan yapmasın ben feda ederim kendimi ahahahaha :D

      Sil
    2. küfretcem ha otokorekt ahahahaha

      Sil
    3. ahahah, kahkaha attım. Alemsin Elifim, tamam söz, sen gelince de gidelim :)

      Sil
    4. Elifıntcığım, tabii ki sensiz olmaz! :)
      Olsa olsa, önceden denersek, hangisi iyi diye bir fikrimiz olur, zira bu civarda epeyce panzarottici varmış. :))

      Sil
    5. tırınım tırınımmmmm 🎶

      Sil
  3. Galiba kapalı pizza gibi bir şey yapmıştım evde bir kez .Tabii hazırını yemek ayrı güzel:) İstanbul'da ben küçükken çok fazla sokak çeşmesi ve kaynak su vardı, Göztepe'de vardı mesela Yakacık'ı saymıyorum bile Taşdelen,Kayışdağı yani şimdi yerlerinde koca koca binalar:/
    Trenlere grafitileri bazen abartıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtapcığım, anladığıma göre bu yiyecek bizim çibörek gibi, hamuru yağda kızartılarak yapılıyor.
      Kapalı pizzayı severim, onu fırında yapmış olmalısın, eminim nefis olmuştur, ellerine sağlık. :)

      Sil
  4. Bizimkilerin memlektinde de bir su vardı, gözeden çıkıp çağıl çağıl akardı. Buzdolapları yok, kavunlar karpuzlar akan suyun içinde soğumada. Adı ısıtmanın suyu idi, annem babannem öyle derlerdi.. Bilirdik sıtma olduğunu kastın ama o dilde söylemek biz şehirlilerin de hoşuna giderdi. Sonuçta doğum yerlerimiz olmasa da komşu illerin çocuklarıyız Sevgili Okul Arkadaşım, dilimiz şehirliden biraz farklı olsun ve yaşasın ısıtmanın pınarı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi bir Malatya kaynağına baktım, pınarın adı yerel söylenişle "Isıtmapugarı" imiş. :)
      https://www.malatyatime.com/makale/sitmapinari-77672
      Memleketimdeki ısıtma pınarının zaman içinde başına gelenlere üzüldüm doğrusu. Eskilerin bağlık bahçelik yerleri beton örtüsü altında kalıyor ki muhtemelen bizim mahalledeki sıtma pınarı da benzer şekilde kurumuştur. :(

      Sil

Hoşgeldiniz!